De vakspecialisten van Ovink en Wolters hebben aan de restauratie van één van de grootste barokorgels ter wereld gewerkt: het Schnitgerorgel.

Zij verzorgen het ambachtelijke schilder- en verguldwerk aan het 300 jaar oude Schnitgerorgel in de Grote Kerk in Zwolle.

Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 8
Foto team Ovink&Wolters dat werkt aan het orgel: Ferrie, Gilia (Cibap-studente), Sander, Henk

Na een gedegen (kleur)historisch onderzoek door de heren Cees van der Poel en Bert Jonker hebben zij met veel plezier gewerkt aan de eerste fase van de restauratie. Dit alles in nauw overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Mariëlle Polman en Wim Diepenhorst.

Onze werkzaamheden
Er is een begin gemaakt met het reconstrueren van de afwerking van de buitenkant uit 1723.  Allereerst worden de aanwezige waslagen en het vuil verwijderd. Vervolgens bereiden we de ondergrond voor door te reinigen en te gronden.

Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 22
Verwijderen waslagen en vuil

Schilderwerk orgelkas en beelden
De buitenkant van de orgelkas wordt na grondige voorbereiding en voorbewerking afgewerkt met een eenvoudige eiken houtimitatie.
Het beeld- en snijwerk van de orgelkas is ontworpen door Amsterdammer Jurrian Westerman en wordt in een lichte grijstint afgewerkt.
Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 11 Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 23
Foto’s: Gilia werkt het beeld af in lichte grijstint en de rechterfoto laat het resultaat van een ander beeld zien: in grijstint en met verguld instrument.

Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 4  Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 2 Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 1
Foto’s Sander, Henk en Gilia aan het werk aan het orgel

Verguldwerk houtsnijwerk, beelden en instrumenten
Het houtsnijwerk wordt opnieuw verguld. Eerst wordt er een grondlaag aangebracht. Vervolgens wordt het nieuwe bladgoud hierop aangebracht. De vergulding wordt vervolgens voorzien van een patineer laag.
Een aantal ornamenten zoals de muziekinstrumenten van de beelden en snijwerk wordt in onze werkplaats bewerkt, zie foto’s hieronder.

Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 12 Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 13
Foto’s werkplaats: Henk en Sander brengen bladgoud aan op instrumenten

Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 9Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 10
Foto’s: schilder- en verguldwerk beeld en instrument

Er zijn ook filmpjes van de werkzaamheden:

Filmpjes: verguldwerkzaamheden in de werkplaats van Ovink&Wolters

Marmerimitatie
We verzorgen de marmerimitatie van de onderbouw. De marmerimitatie op de onderbouw wordt in 3 verschillende soorten, rood (Rouge Royal), zwart en grijs marmer aangebracht. Deze marmer imitatie heeft een 18e -eeuws karakter.
De zuilen en het plafond van de onderbouw worden een reconstructie van een lichtgrijze en rode marmering.

Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle  Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 3
Foto’s: Ferrie toont de marmerimitaties van de onderbouw aan Mariëlle Polman.

Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 15  Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 16 Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 17
Foto’s onderbouw: Ferrie werkt aan onderbouw en resultaat onderbouw

Filmpje: Ferrie werkt aan onderbouw

Het schild en schilddragers
We voorzien het schild van bladzilver (kruis) bladgoud (kroon) en polychromeerwerk (leeuwen en overige onderdelen).

Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 6
Foto’s: Schild Schnitgerorgel

Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 24 Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 25
Foto’s: tijdens de werkzaamheden en het resultaat

Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 18  Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 21  Restauratie Schnitgerorgel Grote Kerk Zwolle 19
Foto’s: resultaat orgel

Over het Schnitgerorgel
Het monumentale Schnitgerorgel is één van de grootste barok-orgels ter wereld met met 4 handklavieren, 64 registers en bijna 4500 pijpen. Het meubel- en beeldwerk de 12 balgen, grote delen van de tractuur, 5 windladen en ruim de helft van de registers dateren nog uit 1721.

Het orgel is in de jaren 1719-1721 gebouwd door de beroemde orgelbouwfamilie Schnitger. Ontworpen door vader Arp – ook wel de Stradivarius van de orgelbouw genoemd – en afgebouwd onder leiding van zijn zoon Frans Caspar, op dat moment 26 jaar oud.

Nu wordt het Schnitgerorgel grondig gerestaureerd. Dit gebeurde voor het laatst in de jaren ’50. De restauratie zal in drie fases worden uitgevoerd, die naar verwachting van het Academiehuis Grote Kerk in 2025 afgerond zijn.

Fase 1 is afgerond in januari 2023
Donderdag 19 januari is de officiële heropening van Academiehuis Grote Kerk in Zwolle na de grootschalige 1e fase van de restauratie van de kerk, die ruim 3 jaar in beslag heeft genomen. Zaterdag 21 januari is het Open Huis en kan je het resultaat zelf bewonderen.

Meer weten over de restauratie van het Schnitgerorgel? Kijk dan op de website: https://schnitgerorgelzwolle.nl/